NIEUWERKERK/SCHEVENINGEN - Glimmende ogen bij onderzoeker Martin Kroes en palingvisser Wilkin den Boer uit Nieuwerkerk aan den IJssel.
Bijna verliefd staren ze in de grote witte bak. Hier zwemmen zo’n duizend glasalen van een jaar oud.
Foto: Wilkin den Boer bij het door hem bedachte apparaat.
De Nieuwerkerker heeft een apparaat uitgevonden waarmee hij de jonge aaltjes kan opvissen. Samen met onderzoeker Martin Kroes is het apparaat verder ontwikkeld en maakt het nu deel uit van de de strijd tegen de verdere teloorgang van de bedreigde paling.
De eerste resultaten zijn veelbelovend, zien de enthousiaste ogen van Kroes en Den Boer, maar treurnis krijgt na verloop van tijd de boventoon. Hier zwemt geen toekomstige paling, maar roofvissenvoer. De vissen hadden allang een weg van de kust bij Scheveningen moeten vinden om in zoet water op te groeien tot een vette volwassen schieraal, maar alles is hermetisch gesloten. ,,Gemalen en sluizen houden de boel potdicht. Roofvissen weten dat ook en vreten de alen op,’’ zegt de Nieuwerkerkse visser.
Naast overbevissing en de vervuiling, is dit een van de belangrijkste oorzaken waarom de paling is verworden tot een bedreigde vissoort. ,,Omdat het tussen de twaalf en dertig jaar duurt voor een aal volwassen is, duurde het ook even voor het probleem zichtbaar was.’’ Onderzoekers weten dat de glasaal die nu voor de kust zwemt nog maar vijf procent is van wat er in de jaren ’80 zwom.
In opdracht van het Overlegplatform Visstandbeheer Haagse Wateren doet de Nieuwerkerkse visser het veldwerk voor palingonderzoeker Martin Kroes naar de aalstand voor de kust van Scheveningen. Door het apparaat dat ze hebben uitgevonden is veel nauwkeuriger dan voorheen vast te stellen hoeveel aal er zwemt. Zonder te veel in details te treden – de patentaanvragen lopen nog – werkt het als een soort stofzuiger waarna de aaltjes in vier bakken terechtkomen. Bovendien is het met de proefopstelling mogelijk te testen hoe een gemaal of dam opengesteld kan worden voor de glasaal.
Op korte termijn lijkt die oplossing wel voorhanden: zet de bak met glasaal even achterin de auto en breng die naar zoet water. ,,Nee, dat mag niet van de overheid,’’ zegt Den Boer. ,,Een kilootje glasaal levert tussen de zes- en twaalfhonderd euro op. Het wordt dan wel heel verleidelijk om een bakje zwart te verhandelen.’’ Dat klinkt plausibel, maar Den Boer vindt de regel ‘hartstikke stom’. ,,Hoe moet de palingstand dan ooit weer op peil komen?’’
Bron: ad.nl